Нотаріуси повинні стати одним з ключових суб'єктів, які візьмуть на себе реєстраційні функції і значно поліпшать якість послуг. Про це сьогодні в ході круглого столу «Надання нотаріусам доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Ми виходимо на кінцеву стадію реформування системи сервісів Мін'юсту, де нотаріуси будуть відігравати ключову роль. Вони багато років працюють в цій системі як приватні суб'єкти, і індивідуально підходять до кожного клієнта і до кожної людини. У більшості нотаріуси мотивовані до того, щоб людина отримала швидку і якісну консультацію і хороший сервіс. Адже наступного разу задоволений Українець повернеться за послугою саме до такого нотаріуса », - зазначив глава Мін'юсту.

Він зазначив, що в разі прийняття парламентом Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (№ 2983) нотаріуси зможуть виконувати всі без винятку реєстраційні дії, пов'язані з нерухомістю. Крім того, додатково їм буде передано повноваження з реєстрації бізнесу.

За словами міністра, крім додаткових повноважень представники нотаріальної спільності отримають винагороду - 60% адміністративного збору, який громадяни платитимуть за послуги, залишатися у них, як у суб'єктів, що здійснюють реєстраційні дії.

«Ви отримаєте можливість заробляти додаткові кошти на сервісах, які ви будете надавати простим українцям. Тут все буде залежати від вас. Якщо ви будете надавати якісні сервіси, до вас клієнти будуть повертатися для отримання інших послуг. Якщо ви не будете надавати якісну послугу, в умовах широкої конкуренції громадянин зможе звернутися до будь-якого іншого нотаріуса або в орган місцевої влади в межах регіону щоб провести реєстраційну дію », - сказав Павло Петренко.

На переконання міністра, успішними будуть тільки ті реформи в сфері послуг громадянам, які не будуть залежати від того, хто зі станом на час перебувати при владі. Це можливо тільки при введенні в систему високопрофесійних приватних суб'єктів, які мають досвід і бажання надавати якісну послугу.

Так само учасники обговорили питання можливої ​​навчання для нотаріусів, які матимуть проблеми в роботі з новими реєстрами, і запропонували ряд технічних правок до закону про реєстрацію бізнесу, які дозволять уникнути неточностей або неоднозначностей у формулюваннях.

http://pravo.ua/news.php?id=0049368